AKO NALETITE NA PSE LUTALICE, SAMO JEDNA STVAR ĆE VAS ODBRANITI OD NJIH: Nikako ne BEŽITE, zapamtite odmah
Pas, Foto: Profimedia

PAŽNJA

AKO NALETITE NA PSE LUTALICE, SAMO JEDNA STVAR ĆE VAS ODBRANITI OD NJIH: Nikako ne BEŽITE, zapamtite odmah

Psi lutalice su uplašeniji od vlasničkih pasa, njihov pokretač je strah i zato nemojte da uradite bilo šta što bi ih uplašilo.

Objavljeno: 13:52h

Izašli ste na trčanje, ali nešto kasnije nego obično, polako se smrkava a u vama se budi osećaj da nije baš bezbedno trčati. I u tom trenutku primećujete psa ili grupu pasa lutaica koji su vas opazili. Ako oko vas nema nikoga da vam pomogne evo šta možete da uradite kako biste izbegli okršaj sa psima?

Psi žele da izbegnu borbu

Po pravilu, psi lutalice su jako uplašeni i oni, baš kao i vi, žele da izbegnu konflikt. Ovaj stav treba iskoristiti kako uopšte i ne bi došlo do borbe i ujedanja. Dakle za početak zadržite smirenost.

Psi lutalice su uplašeniji od vlasničkih pasa, njihov pokretač je strah i zato nemojte da uradite bilo šta što bi ih uplašilo.

Ne pokušavajte da pobegnete

Nikako nemojte probati da bežite. I najmanji pas trči brže od Juseina Bolta. Pored toga bežanjem jasno dajete znak da ste slabiji, što je po pravilu recept da budete ujedeni za petu, Ahilovu tetivu ili butni mišić odpozadi.

Nemojte se smešiti

Pas
foto: Printscreen / Youtube / Moonjis

Iako deluje da ćete osmehom i jednim fer odnosom pobediti ljutitost pasa, osmeh može izgledati kao pokazivanje vaših zuba. Pas će protumačiti ovaj gest kao čistu agresiju. Vaš čučanj može biti okarakterisan kao pokušaj da se dohvati kamen, što dodatno može razljutiti psa.

Ne trčite brzo i blizu njih

Tada smatraju da im napadate teritoriju, pa je brane tako što krenu da reže i laju. Obično to vlasnici pasa znaju, pa kada trčim u susret njima, oni ih pritežu uz sebe.

A vi gledajte da trčite tako da podvodac bude izvan vaše trase dokle mogu da dosegnu. Ukoliko primetite čopor divljih pasa, usporite i pokušajte da ih zaobiđete u velikom luku. Ne dozvolite da misle da se povlačite ili da ih se bojite.

Najvažnije da znate da su psi uplašeni. Pored straha koji je njihov osnovni motivator, psi osmatraju i primećuju različitosti. Zato su im biciklisti i deca skroz zanimljiva. Kod biciklista oni najčešće napadaju točak, dok su deca mala i često se kreću direktno ka njima. Slično je i sa trkačima: krećete se brže nego prosečan čovek, a moguće je i da ih jake boje i reflektujući materijali izazivaju.

Promenite rutu

Psi lutalice često vole da se muvaju oko neke lokacije, a kada traže hranu onda upadaju u teritoriju drugih. Kada nađete psa lutalicu ili čopor na stazi jednom, dva, tri puta, to je već signal da je to njihova teritorija.

Možda nebi bilo loše da razmislite o promeni maršrute kuda trčite. Ja sam posle nekih 4-5 susreta sa čoporom promenio trasu i izbegavam jedan deo gde im je izgleda saborno mesto i nemam nikakvih problema.

Bliski susret i prolaz pored pasa

Na 20 m od čopora iz stanja trčanja pređete u hodanje – polako korakom do njih – bez gledanja u oči, hladnokrvno i nezaintreresovano, nastavite korakom pored njih, produžite 20m i tek onda ponovo polako potrčite.

Tada neće režati, lajati niti vas napadati. U međuvremenu dok polako šetate, ako imate vodu uz sebe, popijte malo, ili obrišite znoj. Možete proverite prolazno vreme na satu, samo izgledajte nezainteresovani za pse. Tada će i oni biti nezainteresovani za vas i neće vas smatrati za neprijatelja. Ovo mi je upalilo jedno 15-ak puta i nisu me ujeli.

02:40

AKO PAS MRDA REPIĆEM, NOŽEM BI MU IZVADILI SRCE I PILI KRV! Stručnjak progovorio o RITUALU JEZIVE SEKTE koja se nalazi u Srbiji

(Espreso/trcanje.rs/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.